joi, 11 august 2022

Mitropolitul Antonie (Pakanici) de Borispol: Este creată o imitație mizerabilă a Ortodoxiei

 

Evenimentele recente din Cipru (https://orthochristian.com/134836.html)  mărturisesc un fapt care, din păcate, este dincolo de îndoială: unitatea pan-ortodoxă nu mai există. Mai mult, lumea ortodoxă se confruntă cu o schismă nouă și foarte periculoasă. Ea este întemeiată pe setea de putere individuală, iar instrumentul său principal este dorința de a ignora canoanele, adevărul și conștiința în procesul de atingere a acestui scop.

O imitație coruptă și rău intenționată a Ortodoxiei mondiale este în prezent realizată chiar în fața ochilor noștri. În acest sistem paralel, aspecte precum pervertirea canoanelor, legalizarea schismaticilor, con-celebrarea cu oameni care nu au o hirotonire valabilă și călcarea în picioare a formatului sinodal al guvernării Bisericii sunt considerate naturale și normale.

Adică tot ceea ce pînă de curînd părea de neconceput și imposibil.

Dar în spatele acestei realități, noi repere se profilează deja. Vorbim despre erodarea în continuare a ecleziologiei ortodoxe (https://orthochristian.com/129608.html), con-celebrare deschisă cu reprezentanții altor confesiuni, acordul cu impunerea culturii LGBT etc.

Înțeleg oare liderii care își îndrumă Bisericile către această imitație lamentabilă a Ortodoxiei universale că le va fi pur și simplu imposibil să se evite declinul în continuare? La urma urmei, dacă te-ai aruncat deja în abis, cu siguranță nu te vei putea opri din alunecare.

Înțeleg liderii acestor Biserici că participarea la mari jocuri geopolitice și politice are prețul ei? De exemplu, vor putea refuza anumite forțe externe dacă acestea cer să garanteze sprijinul Bisericii pentru promovarea intereselor LGBT (https://orthochristian.com/131588.html)? Vor avea suficient curaj să spună „nu?” Mă îndoiesc foarte mult, avînd în vedere modul în care unii întîistătători au cedat deja în problema recunoașterii schismei.

Prin urmare, trebuie să vorbim despre criza care are loc în Ortodoxia mondială nu ca despre un fel de confruntare între lumile „greacă” și „slavă”, sau ca o bătălie pentru granițele administrative ecleziastice.

Totul este mult mai complicat și mai acut. De fapt, are loc o mare schismă, care trage din ce în ce mai multe Biserici locale în pîlnia acestui sistem care merge paralel cu adevărata lume ortodoxă.

De aceea, esența crizei actuale poate fi văzută în lupta dintre cei care doresc să-și creeze propria versiune confortabilă a Ortodoxiei, care să corespundă propriilor interese, și cei care vor să rămînă credincioși Ortodoxiei.

Acest lucru ar trebui să fie înțeles de fiecare cleric și de fiecare credincios din orice Biserică Ortodoxă și, pe baza acestei înțelegeri, ei trebuie să facă alegerea lor – să rămînă printre cei credincioși lui Dumnezeu sau să facă compromisuri cu conștiința lor și să devină membrii unei imitații a Ortodoxiei.

(Metropolitan Anthony (Pakanich) of Boryspol and Brovary, „A Cheap Imitation of World Orthodoxy is Being Built Before Our Eyes”, https://orthochristian.com/135743.html. Traducere de Gh. Fedorovici)