marți, 9 august 2022

Insecta salvatoare și viermele neadormit

 

Tot mai mulți oameni sunt convinși că planeta va fi salvată numai dacă ne vom hrăni cu insecte (https://www.fao.org/3/i3253e/i3253e.pdf). Cu siguranță, fermierii olandezi nu s-ar fi revoltat dacă ar fi înțeles că profitul lor va crește odată ce-și vor transforma actualele ferme agricole și de animale (care oricum nu produc decît hrană nesănătoasă, modificată genetic, fertilizată chimic și tratată cu tot felul de pesticide) în ferme de insecte. Oamenii atenți știu că hrana pe bază de insecte reprezintă viitorul, așa că insectele par să asigure o industrie sigură și profitabilă (https://www.bugsfeed.com/stores_restaurants_in_netherlands). Firmele specializate pînă acum în combaterea dăunătorilor vor deveni în curînd fast-fooduri.

Insectele nu oferă doar o soluție la criza alimentară globală, ci purifică corpul și sufletul omenesc, oferind corpului uman mai multe minerale, vitamine și acizi grași nesaturați și un nivel mai mic al colesterolului decît orice altă carne (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2211912421000821, vezi punctul 3, „Nutrition and health benefits”). În același timp, păstrează echilibrul ecosistemului planetar, fiind astfel un perfect remediu moral pentru conștiințele care se simt vinovate pentru consumarea unor creaturi nevinovate precum animalele. Cel puțin cu ocazia asta avem o certitudine: insectele nu au suflet. Adică nu doar insectele, ci și toți oamenii care nu cresc un cățel sau o pisicuță. Sau un canar. Foarte probabil, și peștișorii de acvariu au suflet. Sunt sigur de asta pentru că eu am avut unul.

Totuși, în cazul în care și insectele se vor termina, sau fermele de insecte nu vor putea asigura cererea, mai există o șansă: viermele neadormit. Din cîte se pare, viermele neadormit este superior celorlalte specii de viermi prin faptul că trăiește veșnic. Ceea ce ar trebui să ne liniștească, mai ales dacă ne numărăm printre oamenii nobili care au, la rîndul lor, un suflet nemuritor.