vineri, 31 mai 2019

Simona, jucătoarea lunii mai
Asociația de tenis feminin a făcut nominalizările pentru jucătoarea lunii mai. Simona Halep este una dintre sportivele nominalizate. Puteți vota pentru ea la adresa https://www.wtatennis.com/news/vote-may-2019-player-month
Simona nu este doar o mare jucătoare de tenis, nu doar o mare jucătoare româncă de tenis, ci și o creștină, fapt care deranjează tot mai multă lume atît în țară, cît și în afara țării. Chiar dacă Simona este ortodoxă, catolicii care ar vota pentru ea ar vota pentru mărturisire creștină. Dacă tot iubesc catolicii ecumenismul atît de mult, poate că venirea papei în România i-ar ajuta să o și demonstreze.
În tradiția catolică, luna mai este luna Maicii Domnului.
Dacă e să fie vreo sportivă care să merite să fie numită jucătoarea Maicii Domnului, atunci nu poate s-o cheme decît Simona.

vineri, 24 mai 2019

Spiritism electoral


Mi se pare semnificativ că în timpul mandatului celui mai dezbinator dintre conducătorii României, un primar penelist opune armata română de astăzi armatei române de ieri:
„Dumneavoastră sunteți onorați că sunteți aici, în acest moment istoric pentru orașul nostru, iar orașul rămâne cu statuia demnității noastre, cu o statuie care ne amintește de o Românie europeană, de o Românie demnă, de o Românie a valorilor și sunt convins că armata celestă defilează astăzi, ostașii, generalul Moșoiu - îi vedeți acolo? - ei defilează. Ne putem supăra pe unii sau pe alții, pe un Guvern sau pe altul, dar pe țara noastră nu ne vom supăra niciodată. Ne putem supăra pe un om trecător, într-o funcție sau alta, dar pe Armata Română nu ne vom supăra niciodată. Ea defilează”
„Armata celestă”, eroii României sînt puși să defileze pentru UE, pentru anti-corupție, pentru valorile UE. Dacă ministrul Apărării Naționale ar fi fost numit de USR, ne-am fi putut aștepta ca militarii activi de astăzi să fie obligați să defileze inclusiv pentru referendumul din 26 mai. O anumită animozitate este de înțeles între tabere diferite, între conservatori și progresiști, între stînga și dreapta, etc. Dar de-abia în timpul mandatului lui Iohannis repulsia elitei față de trecutul și istoria României a fost cristalizată ca opoziție între cei vii și cei morți, de-abia acum au fost dezgropați morții buni, eurocentriști, pentru a lupta împotriva morților și viilor răi, care votează cu pesedeul. Poate că opoziția liberală ar fi încercat să invoce spiritele morților și fără ajutorul lui Gandalf:
„În istoria poporului român, ca răspuns la rugăciunile sale pentru a dobândi libertatea şi unitatea naţională, adesea Dumnezeu a lucrat chiar şi prin oameni străini de neamul nostru. De pildă, România Mare s-a realizat mai ales şi prin conducători ai României ca regele Ferdinand și regina Maria, care nu aveau deloc sânge românesc în venele lor. Când Dumnezeu voiește ca să se ridice și să ajute un popor, lucrează prin cine voiește El, când voiește și cum voiește, ca noi să învățăm că nu numai cei de un neam cu noi sau rude apropiate pot să ne ajute, ci, adesea, chiar și oameni străini de neamul nostru, dar care îl iubesc şi vor să îl ajute.” https://basilica.ro/samarineanul-milostiv-este-chipul-iubirii-lui-hristos-in-oameni/ (din predica Patriarhului Daniel din ziua alegerilor prezidențiale din 2014). Dar nu ar fi fost poate la fel de eficace.
Faptul că MApN nu a trimis militari la ceremonia de dezvelire a statuii Regelui Ferdinand din Oradea arată că actuala guvernare a înțeles miza dezbinatoare a acțiunii de înlocuire a statuii lui Mihai Viteazul cu cea a lui Ferdinand (la trei sute de metri de monumentul închinat deja Reginei Maria (http://www.bihon.ro/regina-maria-ai-a-regasit-locul-in-oradea/1183691).
Inițial mă gîndisem să boicotez referendumul pe justiție și să votez Peter Costea la europarlamentare. Evenimente recente, precum cel descris mai devreme, m-au făcut să mă răzgîndesc: voi vota NU la referendum și pentru PSD la europarlamentare. (Alexandru Racu argumentează convingător împotriva boicotării referendumului https://alexandruracu.wordpress.com/2019/05/22/referendum-2019/).
Poate că membrii USR nu sînt corupți moral, precum pesediștii, dar mi se pare că și-au demonstrat din plin corupția spirituală prin opoziția lor față de referendumul pentru căsătorie de anul trecut, prin susținerea avortului (https://evz.ro/sustinatoare-usr-avort.html). Sprijinul de care se bucură useriștii din partea unor intelectuali creștini precum Ana Blandiana („chiar şi fizic, membrii USR sunt deosebiți de ai celorlalte partide.” https://newsweek.ro/interviuri/ana-blandiana-daca-tinerii-nu-se-vor-duce-la-vot-oamenii-ca-mine-raman-niste-personaje-ridicole?fbclid=IwAR2mOpi_UYhf7LKWPnyXz34Htek29IYKov03i7uLZGSt47LakSsZXWDAYZs), este reprezentativ pentru confuzia teologiei ortodoxe române cu privire la raportul clasic dintre Atena și Ierusalim, BOR percepînd și recomandînd cultura în genere ca pe o formă de spiritualitate. Useriștii arată diferit, arată mai bine, pentru că sînt mai puri, sînt curați, nu fură, nu mint. Degajă spiritualitate, fapt cu atît mai vizibil cînd îi comparăm cu naturile primitive ale pesediștilor. PSD-ul nu vrea să ne schimbe și nu vrea să se schimbe. Opoziția vrea să ne spiritualizeze pe toți.
Dar tocmai PSD-ul este singura forță care poate împiedica spiritualizarea țării, transformarea ei de valul de progresism iluminist care ne va face pe toți să defilăm cu mîndrie prin dreptul monumentelor imperiale UEuropene: instituții, valori și drepturi care le vor substitui pe cel românești așa cum a fost înlocuită statuia lui Mihai Viteazul la Oradea.

miercuri, 22 mai 2019

Dans macabru


Marii corupți nu sînt cei care fură societatea, nu sînt cei care fac contracte ilegale cu statul; marii corupți nu sînt cei care „fac legi și reguli în beneficiul lor”, cum crede Vanya Grigorovna (https://ro.baricada.org/grigorova-europa-interviu/?fbclid=IwAR21W7plJBaM1AuKHSFxdGYmnAhv3z_VGLE5otWW312N0ujhpZbv9493IhQ) împreună cu #rezistenții din România. Marii corupți sînt cei care pot corupe sufletele în mod iremediabil.
Probabil că puțini dintre părinții români și-ar lăsa fiicele să danseze cu vreunul dintre cei cinci violatori condamnați recent în Marea Britanie (https://metro.co.uk/2019/05/20/farm-workers-jailed-filming-appalling-back-seat-gang-rape-9606974/) . Adolescenta a dansat cu unul dintre ei într-o discotecă, a fost îmbătată după care a fost condusă afară, răpită și violată. Violul a fost filmat de doi dintre cei cinci.
Oricît de gravă și de condamnabilă ne pare această nelegiuire comisă de cei cinci români, mai grav este că nu vedem nici o legătură între ea și batjocura la care este supus poporul român și istoria lui, adică trecutul lui, de către românii care alcătuiesc actuala elită. Ne deranjează cînd un tînăr tatuat ne înjură de morți cînd acordăm prioritate la trecerea pentru pietoni, dar trecem înțelegători peste indicatoarele pe care intelectuali promițători le plasau la începutul carierei lor pe harta cu contur de fecală, cu inscripția: „Pișați-vă aici!” Nu ne lăsăm copiii să iasă din casă în compania unor tineri cu inele în nas, dar sîntem onorați cînd sînt invitați să participe la conferințele NEC. Ne este teamă doar de cei care le-ar putea ucide trupul copiilor noștri, nu și de cei care le-ar putea ucide sufletul (Matei 10:28).
Pentru că ne-au ucis nouă sufletele mai întîi, în timp ce urmăream copleșiți de admirație dansul Bisericii cu elita criminală pe cele două valsuri favorite: Rațiune și Credință și Cultură și Religie.

marți, 21 mai 2019

Albețea, factor de risc în lupta împotriva Ciumei Roșii


Înțeleg că astăzi are loc atît o lansare de carte, cît și vernisarea unei expoziții dedicate Romanovilor: https://www.activenews.ro/cultura/Dublu-eveniment-cultural-in-cinstea-Romanovilor-lansare-de-carte-si-expozitie-de-fotografii-de-epoca-156051#comentariu-133245
Programarea evenimentului pentru ziua de 21 mai, sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena, este ilustrativă pentru zăpăceala generală a ortodoxiei românești de astăzi. Nu doar că Romanovii au demonstrat un spirit criminal și patologic de-a lungul istoriei, dar chiar ultimul reprezentant al dinastiei, cel mai dezastruos dintre Romanovi, țarul Nicolae al II-lea, era total naiv, dacă nu infantil, după cum notează recenzentul biografiei Romanovilor publicată de Montefiore:

„Era lipsit de capacitatea de percepere a realității și încăpățînat în mod absurd, cu excepția situațiilor cînd trebuia să cedeze soției sale isterice, Alexandra. Citind descrierea excelentă a lui Montefiore, îți este imposibil să-ți imaginezi că monarhia rusească i-ar fi putut supraviețui propriei sale conduceri catastrofale. Atunci cînd ambasadorul britanic l-a sfătuit să-și redobîndească încrederea propriului popor, Nicolae a replicat: „Este cazul ca poporul meu să-mi redobîndească încrederea în el!” (https://www.ft.com/content/97ed0ed0-ba36-11e5-b151-8e15c9a029fb)

Simplul fapt că ateismul bolșevic a lichidat o mulțime uriașă de persoane nu le transformă pe toate victimele în martiri creștini; simplul fapt că unele victime au aparținut aristocrației și monarhiei, nu le transformă în niște nobili și împărați creștini.
„Oamenii cît de cît cumsecade, cu portrete încă plauzibile, suferă de paloare, de un anumit deficit mediatic” observă resemnat dl Andrei Pleșu într-un editorial recent (https://dilemaveche.ro/sectiune/situatiunea/articol/marea-trancaneala-1)
De o paloare nesănătoasă, simptom al suferinței pentru nedreptate și corupție, par să sufere dl Tudor Chirilă (https://www.activenews.ro/stiri-social/Ce-inseamna-cel-mai-recent-mesaj-al-lui-Tudor-Chirila-impotriva-Bisericii-Ortodoxe-156047), alături de doamna Ana Blandiana, Mihai Șora, Oana-Maria Bogdan (https://dilemaveche.ro/sectiune/tema-saptamanii/articol/stim-exact-ce-avem-de-facut-interviu-cu-oana-bogdan) și restul #rezistenților.
Nici Romanovii nu par să se simtă prea bine, după cum reiese din deja familiarele fotografii de epocă. Nici nu-i de mirare că fiind atît de albi în obraji și unii, și alții cad atît de ușor victimă ciumei roșii.
Singurii care denotă o sănătate și vitalitate suspecte rămîn toți ceilalți, adică oamenii obișnuiți: „Peisajul autohton nu mai are decît o singură formă de relief: tupeul. Și o singură dimensiune meteo: sfruntarea, ploaia cu baliverne, nesimțirea. Peste toate, o limbă românească chinuită, o patologică lipsă de responsabilitate și onoare.” (https://dilemaveche.ro/sectiune/situatiunea/articol/marea-trancaneala-1 )
M-aș bucura desigur să văd că responsabilitatea și onoarea Romanovilor este pusă în slujba poporului intimidat de leșinurile elitei (vezi un articol excelent despre ipocrizia elitei la https://alexandruracu.wordpress.com/2019/05/18/despre-elita-si-lamentatiile-ei/). Mai degrabă însă, ne putem aștepta ca pătimirile ultimilor Romanovi să apară ca niște stigmate pe chipurile palide ale mărturisitorilor adevărului suprem, multicultural și pluralistic. 
Cu siguranță, un asemenea popor nu va cîștiga niciodată încrederea unei asemenea elite. Pentru că o elită atît de palidă nu va cîștiga niciodată încrederea unui popor sănătos.

luni, 20 mai 2019

Preotul ortodox între asistent paternal și agent special


În ultima convorbire dintre părintele Ioanichie Bălan și părintele Stăniloae, părintele Stăniloae observa „că mai toți profesorii de teologie vor să fie și parohi. Dar o fac aceasta neglijînd aprofundarea cunoașterii lui Hristos și din interese materiale.” (Omagiu memoriei părintelui Dumitru Stăniloae, Editura Moldovei și Bucovinei, Iași, 1994, p. 18). De cînd indemnizația de asistent maternal a transformat adopția într-o afacere (https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/salarii-de-4-000-de-lei-pentru-asistentii-maternali-conditiile-impuse-de-autoritati.html), e de așteptat ca preoțimea, acești asistenți paternali duhovnicești, să o ia în considerare ca pe o formă de împlinire personală și de satisfacții „sufletești” și bucurii „duhovnicești” suplimentare. 
Cu siguranță nu acesta este și cazul recentei hirotoniri a dlui Radu Preda (https://www.activenews.ro/stiri/Radu-Preda-presedintele-executiv-al-IICMER-a-fost-hirotonit-preot-156028). Faptul că a fost hirotonit de un ierarh ortodox specialist în mistica isihastă și în colindatul familiei regale la Versoix nu poate decît să-l recomande pe un om care, tînăr fiind, l-a colindat la rîndul lui pe Țuțea. Dl Preda pare mai degrabă să fie unul dintre cei care au luat exemplul Sfinților Părinți, după cum recomanda Stăniloae în convorbirea menționată: „Ar trebui să ia exemplu de la Sfinții Părinți în primul rînd ierarhii, monahii și preoții. Să le fie preocuparea principală simplitatea, smerenia și apropierea ajutătoare de oameni. Nu spre vreo autoritate lumească să le fie rîvna lor, după stilul catolic din Evul Mediu cu episcopii prinți și latifundiari, ci autoritatea unei viețuiri de model prin smerenie, prin comunicabilitate cu oamenii și prin organizarea ajutorării celor din nevoi – bonavi, bătrîni, orfani.” (Omagiu..., p. 17) În definitiv, domnul, pardon, părintele Radu este titularul singurei catedre de teologie socială ortodoxă din România și un reprezentant important al creștinismului în spațiul public.
Hirotonirea unui intelectual respectabil demonstrează că BOR este capabilă să producă și o alte categorie de slujitori pe lîngă personalul administrativ tradițional, format din majordomii și menajerele recrutați și instruiți de profesorii de teologie din rîndul studenților merituoși ai facultăților de teologie ortodoxă. Ne putem aștepta așadar ca recomandarea părintelui Stăniloae să se împlinească prin efortul părintelui Radu Preda: „A sosit vremea ca Biserica să reia exemplul Sfântului Vasile ce Mare, iar monahii să facă lucruri de mână, rucodelii pentru a-și cumpăra prin ele cele de folos lor și altora, nu să caute să obțină de la oricine, cu motivul pomenirilor, sume de bani și alte bunuri.” (Omagiu..., p. 17)
Dar pentru că este vorba despre hirotonirea titularului singurei catedre de teologie socială ortodoxă din România, pentru că acesta este unul dintre puținii intelectuali ai BOR capabil de o exprimare coerentă și argumentată, nu te poți împiedica să nu pui acest eveniment în legătură cu alte evenimente recente. Cum ar fi, de pildă, vizita lui Sam Brownback, ambasadorul SUA pentru libertate religioasă internațională. Brownback a făcut un apel la o prezență creștin-ortodoxă în teritoriile controlate de Islam:

este vorba despre recrutarea unor susținători și unor oameni care să ne ajute în chestiunile legate de libertatea religioasă. Credem cu tărie în libertatea religioasă pentru toată lumea, oriunde și oricând. De aceea, avem nevoie de mai multe țări și mai mulți susținători pentru acest efort, la nivel global. Așadar, sunt aici atât pentru a găsi o apropiere de ortodoxie, cât și pentru a recruta susținători pentru libertatea religioasă. Sper să putem colabora cu România, fiindcă sunt câteva țări în lume unde există un grad mare al persecuției, iar noi avem nevoie de mai mulți aliați. Deja lucrăm cu unele guverne în această regiune pentru a putea reconstrui o parte dintre comunitățile religioase minoritare din Orientul Mijlociu care au fost date la o parte. Cred că ar putea fi de ajutor. Comunitatea Yazidi și creștinii au fost îndepărtați din nordul Irakului. Iar noi alături de câteva guverne din această regiune am lucrat pentru a încerca să reconstruim zonele în care se aflau comunitățile religioase minoritare, astfel încât oamenii să poată veni și trăi în acele locuri. Am speranța că vom putea lucra cu România pentru a putea face lucruri similare, pentru a putea fi implicați în contextul mai larg al libertății religioase. Suntem, de asemenea, profund îngrijorați de ceea ce se întâmplă în alte țări, cum ar fi faptul că un milion de musulmani (uiguri-n.red) sunt închiși în centre de detenție în vestul Chinei. Avem nevoie de mai mulți aliați care să iasă în față împotriva guvernului chinez și să spună că acei oameni nu ar trebui să fie închiși, ci ar trebui să fie eliberați. De aceea avem nevoie de mai mulți aliați. Este lucrul pe care sper să îl pot discuta și să pot primi sprijin din partea României în această luptă pentru libertatea religioasă. Mi-ar plăcea să văd (România, n.r.) că se implică într-o luptă în alte locuri acolo unde a aparține unei minorități religioase poate fi mortal sau poate duce la închisoare. Și avem nevoie de mai mulți aliați în această luptă. Sper că tot mai multe țări vor începe să privească dincolo de granițele lor pentru a proteja aceste lucruri.”
https://romania.europalibera.org/a/ambasadorul-sua-pentru-libertate-religioasa-internationala-sper-putem-colabora-romania-avem-nevoie-aliati-/29942786.html?fbclid=IwAR04rBpWuBG5waZ-T9uio7qFyJpL4Wt6bfMSzUbFkslF_-1o7HGbXlhacr0 (e de prisos să subliniez că aceste declarații și așteptări americane nu au fost preluate nici de basilica.ro, nici de site-urile și platformele prietene)
Sigur, IP Nifon al Târgoviștei i-a transmis prompt și curajos oficialului american că se poate baza oricînd pe rugăciunile ortodocșilor români: „Înaltpreasfințitul Părinte Nifon a amintit faptul că în Orientul Mijlociu creștinii ortodocși reprezintă o minoritate religioasă foarte expusă persecuțiilor și a exprimat nevoia lor de a fi ajutate material şi de a fi încurajate.” (https://basilica.ro/patriarhul-daniel-a-primit-vizita-domnului-samuel-brownback-ambasadorul-american-pentru-libertate-religioasa/ subl. mea).
Dar asta nu înseamnă că BOR nu va putea simula sau chiar stimula la un moment dat deschiderea unui centru de recrutare pentru Orientul Mijlociu. În definitiv, este ca și cum ai duce lumina la credincioșii ortodocși din Dubai (https://basilica.ro/un-preot-de-la-manastirea-radu-voda-le-a-oferit-romanilor-din-dubai-lumina-de-inviere/), doar că nu neapărat în Dubai, ci în niște localități din lumea islamică altele decît Paris, Londra sau Roma și în care singurii ortodocși care au mai rămas nu sînt români și nici nu au auzit vreodată de România.
După simpatii sau resentimente, hirotonirea domnului Preda poate fi pusă în legătură cu orice. Sper că este vorba în primul rînd despre confirmarea unei vocații și că această vocație nu va fi deturnată în folosul stăpînitorului acestei lumi. Sper mai ales că nu reprezintă aplicarea a ceea ce cineva descria ca pe un plan B care ar urmări împiedicarea organizării ortodocșilor în jurul adevărului și tradiției ortodoxe:

„elita se teme ca nu cumva, in loc sa fie dizolvati in „Miscare” (in Miscarea Populara), ortodocsii sa-si formeze propria lor grupare. Ca atunci ar putea juca la doua capete, si cu stanga pe partea sociala, si cu dreapta pe parea etica, urmarindu-si propriile interese. Dar ortodocsii trebuie sa serveasca intereselor elitei. Si ei nu trebuie sa apere normalitatea, ci jumatatile de normalitate. D-aia trebuie facut Platon fascist. Pentru ca loveste in neoliberalism si in unitatea transcendenta a prietenilor. Altminteri, daca era fascist de-al lor, toate bune si frumoase. In fine, mi se pare ca prin manevra asta, baietii isi pregatesc si planul B, in cazul in care va cadea UE si vor renaste automat atat nationalismul politic cat si cel economic. Intr-o astfel de ipoteza, sa nu ne miram daca fostii legionari, deveniti intre timp neoliberali, vor redeveni legionari.” https://alexandruracu.wordpress.com/2011/08/05/mircea-platon-breivik-si-globalizarea-minciunii/#comment-479

vineri, 17 mai 2019

Viziunea lumească a BOR


Eurovisionul propune o viziune despre Europa și despre lume care exclude viziunea creștină. De aceea, Laura Bretan nu a avut nici o șansă. Dar această viziune anticreștină trebuie făcută de profesioniști, nu de amatori. De aceea, nici Ester Peony nu a avut nici o șansă.
Cîtă vreme BOR admite că Europa este creștină, ea sprijină viziunea anticreștină despre lume. Pentru că dacă BOR ar recunoaște că Europa este păgînă, atunci ar trebui să-și pună problema creștinării ei. Dar BOR evită să pună problema în acești termeni, și știe cum să se sustragă în mod profesionist propriei misiuni de vestire a Evangheliei. Astfel, adevăratul cîștigător al Eurovisionului este BOR. Sau chiar al Worldvisionului. Nu întîmplător BOR este un bun colaborator al Fundației World Vision.
World Vision Romania: „Până acum, eforturile derulate în acest proiect au contribuit la îmbunătăţirea accesului la servicii medicale de calitate pentru gravide şi la servicii de planificare familială pentru un număr de 4,8 milioane de femei, în 30 de ţări din întreaga lume.”
„În contextul problematic descris mai sus, se depun eforturi la nivel guvernamental pentru a oferi servicii gratuite de planificare familială și îngrijire maternă în rândul grupurilor vulnerabile: consultații prenatale, posibilitatea de a avea acces la servicii de sănătatea reproducerii fără consimțământul părinților pentru adolescenți, contraceptive pentru grupurile vulnerabile, 3 consultații de planificare familială/an.” (subl. mea, https://worldvision.ro/mame-pentru-viata-viata-pentu-mame-a815.html)
Planningul familial „științific” (pentru că există și o formă naturală de planificare) a fost inventat și dezvoltat de feminista și ateea Margaret Sanger, care dorea să ascundă prin această formulă caracterul darwinist al practicilor de control al populației pe care le recomanda: „Planned Parenthood's efforts were aimed at making contraception less objectionable to religious people (especially Catholics and Evangelical Christians). In other words, "responsible parenthood" was basically a marketing plan to co-opt religiously minded people into tolerating contraception by first getting them to accept family planning as responsible behavior.” (https://www.touchstonemag.com/archives/article.php?id=27-01-018-v). „Conceptul de planificare familială nu poate fi adoptat de creștini pentru că din capul locului el a fost întrebuințat în vederea subminării învățăturii creștine tradiționale despre căsătorie și viață de familie” (https://www.touchstonemag.com/archives/article.php?id=27-01-018-v).

„Biserica recunoaște valoarea și importanța actului educațional în viața copiilor și a tinerilor din țara noastră. De aceea, ea s-a implicat, alături de Fundația World Vision România, în acțiunea de prevenire a abandonului școlar și de combatere a delincvenței juvenile prin programe alternative pentru asigurarea educației de bază și a motivației pentru instruirea copiilor și a tinerilor din mediul rural și urban.” (http://patriarhia.ro/sperane-si-eforturi-noi-pentru-prevenirea-abandonului-scolar-prin-actul-educaional-catehetic-7348.html)
„Patriarhia Română a implementat în ultimii anii, în complementaritate cu sistemul educațional religios desfășurat în școală și în colaborare cu Ministerul Educației Naționale și cu Fundația World Vision România, o serie de proiecte și programe educaționale: 'Hristos împărtășit copiilor', 'Alege școala!', 'Copilul învață iubirea milostivă a lui Hristos' și, mai nou, proiectul 'Calea mântuirii' (The Way).http://patriarhia.ro/misiunea-bisericii-in-educaia-religios-morala-a-copiilor-si-a-tinerilor-7460.html

Este trist că BOR nu se străduiește să asume o viziune creștin-ortodoxă, biblică și liturgică în același timp, pentru a se adresa problemelor societății românești de astăzi. Este trist că nu știe să folosească tradiția patristică decît pentru organizarea de simpozioane și nu pentru salvarea celor care i-au fost dați în grijă. 

Nici o masă fără pește contaminat cu metale grele


De pe o zi pe alta, Ministrul Sănătății s-a convins de caracterul nedăunător al peștilor contaminați. Probabil că a servit o porție, cine știe.
Miercuri, Sorina Pintea sublinia că efectele consumului de pește contaminat nu pot fi observate decît după o perioadă lungă de timp. Dar, preciza ea, dacă ar fi avut o concentrație prea mare de metale grele, peștii aceia oricum ar fi murit, așa că situația nu este chiar atît de alarmantă. Pentru ca joi, adică ieri, să declare că în prezent nu există pericol, de vreme ce nu s-a prezentat nimeni cu simptome.
Ne putem aștepta ca astăzi Ministrul Sănătății să recomande consumul de pește contaminat cu metale grele.

Miercuri: „Imediat după ce am aflat despre acest scandal am luat legătura cu specialiștii în toxicologie, medici, pe care i-am întrebat care ar putea fi posibilele consecințe asupra sănătății celor care au consumat acest tip de alimente. Răspunsul lor a fost următorul: Acest tip de alimente, consumate în timp îndelungat și frecvent, pot să dea încărcări ale organismului cu metale grele, dar care se manifestă după o perioadă mai îndelungată de timp. Adică doi, trei ani. Repet, este vorba despre un consum constant. Dacă încărcătura cu metale grele, pe care noi nu o cunoaștem în acest moment, pentru că nu avem toate datele, ar fi fost foarte mare, cu siguranță acei pești ar fi murit.” https://www.dcnews.ro/peste-contaminat-cu-mercur--sorina-pintea--consecintele-se-vad-in-doi--trei-ani_654415.html

Joi: „Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat joi, la Târgu Mureş, că în privinţa peştelui impropriu consumului asupra cărora se derulează o anchetă penală, în acest moment nu există pericol şi că nu s-a prezentat nimeni la camerele de gardă cu simptome privind intoxicaţia cu metale grele. «Ideea este următoarea: intoxicaţia cu metale grele se produce după un consum îndelungat de produse care au în componenţă metale grele. Dacă nivelul metalelor grele era foarte mare, probabil că nici peştii nu ar mai fi trăit, dar este nevoie să avem toate datele, adică analiza toxicologică a apelor, a cărnii de peşte. De aceea, Direcţia de Sănătate Publică, Ministerul Sănătăţii va lua legătura cu cei de la Agricultură pentru a putea discuta aceste aspecte, dar în acest moment nu există pericol. Nu s-a prezentat nimeni la camerele de gardă cu simptome privind intoxicaţia cu metale grele, deci nu cred să fie probleme în acest moment», a declarat Sorina Pintea. (https://www.agerpres.ro/sanatate/2019/05/16/pintea-in-cazul-mafiei-pestelui-nu-s-a-prezentat-nimeni-la-camerele-de-garda-cu-simptome-de-intoxicatie-cu-metale-grele--309051)

miercuri, 15 mai 2019

Nu ne mai salvați copiii, lăsați-i să trăiască!


Cu șase luni în urmă, Deutsche Welle România deplîngea faptul că tot mai mulți medici ginecologi și unități medicale din România refuză să mai efectueze avorturi din motive de conștiință, și compara această reacție a personalului medical românesc cu decretul 770 al lui Ceaușescu (https://www.dw.com/ro/avortul-o-nou%C4%83-epoc%C4%83-pentru-decretul-ceau%C8%99ist-770-newsweekro/a-45895657).
Ironia este că tocmai o organizație numită „Salvați Copiii”, oferă soluția: „Sociologul Ciprian Grădinaru, de la organizația Salvați Copiii, este de părere că, dacă medicii din sistem nu mai vor să facă avorturi, statul ar trebui să creeze o rețea paralelă care să ofere acest serviciu.” https://www.dw.com/ro/avortul-o-nou%C4%83-epoc%C4%83-pentru-decretul-ceau%C8%99ist-770-newsweekro/a-45895657
Andreea Bragă, activistă pentru drepturile femeilor la organizația FILIA, spune că este „inacceptabil ca, într-un stat laic, să existe spitale publice în care medicii invocă libertatea de conștiință din motive religioase ca să nu facă întreruperi de sarcină la cerere”
De aproape 20 de ani și în special în ultimii 10 a crescut frecvența emisiunilor despre educație și cultură civică difuzate de posturile naționale de radio (România Cultural și Actualități) conduse în acest spirit (vedeți un exemplu aici: https://radioromaniacultural.ro/educatia-in-spiritul-tolerantei-incepe-in-familie/. Am menționat astfel de cazuri în mai multe rînduri, vezi de pildă la http://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.com/2018/11/salvatorii-romaniei.html )
Ceaușescu a fost un criminal. A terorizat un întreg popor, a ținut populația în foame, frig și întuneric, în minciună atîta timp. A participat personal la uciderea țăranilor care se opuneau colectivizării. Nu știu dacă decretul lui anti-avort a fost determinat de vreunul dintre argumentele morale invocate de guvernatorii americani pro-life de astăzi. Cert este că în România în 1965 numărul de avorturi provocate a ajuns la 1.115.000. Acesta este principalul motiv care a impus o lege anti-avort, dar trebuie precizat că era o lege care admitea excepțiile prevăzute și de legislația americană antiavort actuală. Cred că într-o astfel de situație orice stat din lume, democrat sau nedemocrat, ar fi propus o lege asemănătoare. Sigur, în 1966, anul decretului 770, Ceaușescu avea 48 de ani și tocmai devenise prim-secretar al PCR. Se putea aștepta la o carieră politică lungă, iar sporul demografic îi asigura pe plan intern sporirea capacității de producție și de apărare a țării și pe plan extern, în raport cu blocul sovietic, o pîrghie la negocieri. Demography is destiny, cum se zice.
Nu trebuie să ne surprindă să vedem că inițiativele pro-life ale conservatorilor americani sunt comparate cu politicile nataliste ale unui dictator ca Ceaușescu (vezi unele comentarii la articolul postat la https://www.activenews.ro/externe/SUA-Cea-mai-restrictiva-lege-care-interzice-avortul-adoptata-de-Senatul-statului-Alabama.-Pedeapsa-poate-ajunge-la-99-de-ani-de-inchisoare-155954). Sunt aceiași oameni care cu ocazia referendumului pentru căsătorie i-au numit pe susținătorii referendumului naziști, extremiști sau infatuați. 
Sunt exact acei oameni care vor să ne salveze copiii.