joi, 27 iunie 2024

Gîndul de zi (202)

 


Creștinii au pierdut ordinea creștină a lumii, au pierdut cultura, au pierdut spațiul public și locul creștinismului în dezbaterea publică (așa-zișii intelectuali creștini din România apără doar acel creștinism compatibil ori cu umanismul european, precum în cazul lui Patapievici, ori cu spiritualitatea religioasă universală în cazul lui Pleșu și al discipolilor lui), iar acum protestează năuciți că „nu este corect!”, refuzînd să vadă nu doar că nu-i bagă nimeni în seamă, ci că sunt pe punctul de a pierde și Biserica, cucerită de lumea decreștinată și integrată în structurile ei seculare prin lașitatea unor ierarhi ortodocși și prin implicarea directă a celorlalți.

Pentru că refuză să vadă realitatea, creștinii vor continua inevitabil să piardă, adică să se piardă, fie grăbind paralizia Bisericii prin acțiunile mortale ale naționalismului mistic sau, la fel de bine, ale ortodoxiei civice euroatlantice, fie lăsînd-o să se atrofieze încet, imperceptibil, nefăcînd nimic. 

 

miercuri, 26 iunie 2024

Pe ce ne bazăm în meciul următor

 


Avem de partea noastră în primul rînd asigurarea selecționerului („[...] e momentul susținerii acestei generații care îi vor răsplăti cu o calificare, vă spun sigur“ https://www.rfi.fr/ro/europa/20240623-euro-2024grupa-e-sunt-trei-echipe-cu-c%C3%A2te-trei-puncte-rom%C3%A2nia-ucraina-%C8%99i-slovacia). Apoi, locul pe care-l ocupăm nu atît în grupa UEFA la Euro2024, ci mai ales în grupa NATO, un loc care ar putea deveni tot mai avansat pe măsură ce războiul cu Rusia va intra în noi faze, mai severe. Îl mai avem desigur și pe Doamne, Doamne al românilor, aliat strategic prin mijlocirea ierarhiei ortodoxe cu In God We Trust al fratelui mai mare de peste ocean. E drept că nu avem suflu, dar avem suflet, care este mai important. Last but not least, ne mai bazăm desigur și pe jucătorii minunați pe care-i avem, mai ales că nu avem alții.

Prin comparație, slovacii nu au mare lucru de partea lor: în grupa NATO nu au primit deocamdată un rol comparabil cu cel al României. Știu doar ceva fotbal și pot la o adică să se roage ca Iordănescu să-i bage în joc pe Alibec, Hagi sau Coman.

Prin urmare, dacă alte lucruri decît fotbalul au ajuns să decidă în fotbal, ceea ce bineînțeles că este imposibil, România va termina cel puțin la egalitate meciul împotriva Slovaciei. Asta, desigur, este o ipoteză valabilă doar pentru cei care ajung să creadă în prostiile conspiraționiste, pe care eu nu dau doi bani.   

Gîndul de zi (201)

 


Ura sau indiferența lumii față de noi nu este un semn că ne aflăm pe drumul cel bun, acesta fiind mai degrabă silogismul fondator al mentalității fundamentalist-conspiraționiste. Însă aprecierea lumii pentru noi împiedică adesea un drum bun, aruncînd în mintea bine orientată sămînța noutății.