vineri, 31 martie 2023

Sprijinul necondiționat

 

De peste un an, statul american și în particular partidul unic american („one-party state”, https://www.foxnews.com/video/6312326349112) asigură constant întreaga planetă că-și oferă sprijinul necondiționat pentru Ucraina (https://www.foxnews.com/video/6321162439112). Poate și pentru că statul ucrainean actual este atît de dedicat unicității culturii ucrainene, încît, după cum subliniază Patriarhul Porfirie al Serbiei, „scopul său real – și probabil ultim – este de a șterge memoria istorică și toate urmele Ortodoxiei veritabile din Ucraina pentru a schimba codul și identitatea istorică pe care Biserica le-a construit și păstrat cu mare grijă peste secole, de la Sfîntul Domn Vladimir pînă în zilele noastre.” (https://spc.rs/en/press-release-regarding-state-terror-against-the-ukrainian-orthodox-church/)

Există o legătură periculoasă între cele două idei. Legătura periculoasă dintre partidul unic și sprijinul necondiționat este realizată de absența oricărei alte idei nu doar dintre ele, ci mai ales din creierul susținătorilor acestor două idei. Partidul unic presupune anularea libertății de expresie și a libertății în general. Libertatea nu mai este necesară pentru că alegerea nu mai este necesară. Atunci cînd binele și răul sunt evidente, deliberarea, alegerea și decizia nu mai sunt necesare. Mai mult: este necesar să fie interzise. Democrația devine atunci o amenințare pentru democrație.

În România post-comunistă ideea controlului total al vieții politice și cea a sprijinului necondiționat s-au manifestat cu pasiune în cursul celor două campanii electorale ale lui Traian Băsescu și Klaus Iohannis. Timp de aproape douăzeci de ani, toate forțele binelui din România s-au grăbit să-și declare sprijinul necondiționat pentru cei doi candidați în timp ce se spera că victoria lor la prezidențiale va fi însoțită de o victorie parlamentară totală, care ar fi fost posibilă dacă dreptul de vot ar fi fost limitat la segmentul educat, sau cel puțin dacă ar fi fost desființat PSD-ul. Aceasta nu s-a realizat, însă tot răul spre bine, întrucît procentele mari de pesediști în Parlament, primării și consilii locale le-au permis susținătorilor sprijinului necondiționat să pună toate abuzurile, erorile și eșecurile din mandatele celor doi președinți în seama pesediștilor care fuseseră lăsați în libertate poate doar pentru acest scop. Dar cu toate că PSD-ul nu a fost desființat în mod vizibil, presa a vorbit despre o victorie informatică totală în cîmpul tactic, care le permitea celor doi președinți un control total al jocului politic de care cu siguranță ar fi profitat dacă nu ar fi fost, amîndoi, niște campioni ai democrației și libertății.

România a mai cunoscut același nivel de fanatism al susținătorilor ideii „sprijinului necondiționat” și a controlului politic total doar în cercurile legionare. Pas cu pas, ne apropiem tot mai mult de momentul cînd ne vom declara sprijinul necondiționat binelui suprem reprezentat de partidul unic.

Și diavolul este pro-life

 

Diavolul este opus doar lui Dumnezeu, nu și vieții. Îl urăște pe om în primul rînd pentru că omul este făcut după chipul Fiului. De aceea, scopul celui rău nu este în primul rînd nimicirea omului, ci nimicirea modelului dumnezeiesc întipărit în firea omenească. Deformarea acestui model produce degenerarea omului, iar în zilele noastre bisericile creștine par hotărîte să cîștige în competiția dedicată distrugerii cît mai rapide și mai profunde a adevărului omului. Deformarea adevărului este scopul, iar degenerarea omului este mai degrabă rezultatul secundar, dar inevitabil al falsificării adevărului.

„Şi precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: Mîncau, beau, se însurau, se măritau pînă în ziua cînd a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit pe toți. Tot așa precum a fost în zilele lui Lot: mîncau, beau, cumpărau, vindeau, sădeau, și zideau, iar în ziua în care a ieșit Lot din Sodoma a plouat din cer foc și pucioasă și i-a nimicit pe toți, la fel va fi în ziua în care se va arăta Fiul Omului.” (Luca 17, 26-30)

Oamenii din timpul lui Noe sau locuitorii din Sodoma și Gomora erau cu toții pro-life. Viitorul lor biologic părea asigurat.

Gîndul de zi (92)

 

Identificînd greșit ierarhia cu Biserica, în mare parte datorită manipulării agențiilor de PR ale Patriarhiei constituite de întreaga rețea de site-uri ortodoxe din România, credincioșii ortodocși au ajuns să confunde lumina cu întunericul.

Este și acesta un mod de a iubi întunericul mai mult decît lumina (Ioan 3, 19).