luni, 30 ianuarie 2023

Ozoboți

 

Ana Clara Grecu, învățătoare: «Astea sunt vremurile pe care le trăim, nu se mai poate altfel. Nu putem să-i tragem pe copii înapoi în vremurile pe care noi le-am trăit și în care noi am învățat, trebuie să le dăm cumva un avantaj, să poată să facă un pas înainte în viață. Dacă noi nu ne adaptăm, ce se întâmplă cu ei când vor crește? Le tăiem aripile».

Elevii ei sunt acum în clasa întâi. I-a învățat încă din clasa zero cum să programeze ozoboti, adică roboți de mici dimensiuni. Aceștia primesc comenzi prin intermediul unor linii colorate, desenate pe hârtie, tabletă sau laptop. Devin astfel coduri prin care robotul se învârte sau urmează o direcție.

Ana Clara Grecu are 53 de ani și de 16 ani este învățătoare la liceul din Valea Doftanei, o comună din județul Prahova, cu două sate în care trăiesc în jur de șase mii de oameni. 14 ani a făcut naveta, câte două ore pe zi de mers cu mașină. A înțeles cu mult timp înainte de pandemie, că tehnologia este pentru acești copii o ușa deschisă către lume.

https://stirileprotv.ro/stiri/fonduri-europene/la-o-scoala-din-valea-doftanei-elevii-lucreaza-cu-roboti-inca-clasa-i-cum-au-reusit-profesorii-sa-atraga-fonduri-europene.html

Gîndul de seară (62)

 

Cînd nu mai poți să simți diferența dintre pîinea de casă și cea industrială, între cozonacul de casă și cel industrial, între omul de casă și cel industrial înseamnă că ai fost deja înlocuit.

duminică, 29 ianuarie 2023

Gîndul de seară (61)

 

Oricît de multe religii ar putea să existe, nu există decît o singură credință propriu-zisă: credința creștină. Nu există credință în raport cu o putere, cu o energie, cu cosmosul, cu un ideal, cu „absolutul”, cu impersonalul. Nu există credință decît în cadrul unei relații personale. Pînă și relația nu este în mod fundamental decît personală, iar deformările relației personale, formele impersonale de relație nu sunt propriu-zis relații și sunt numite doar impropriu relații. Însă aceste relații false pot redeveni ceea ce ar trebui să fie, forme personale de atenție, doar în cadrul unei prezențe personale veritabile, realizată prin dobîndirea credinței.

Omul are capacitatea relației pentru că este făcut după chipul și asemănarea Persoanei. Chipul și asemănarea nu se referă la rațiune și libertate în primul rînd, ci la trăsăturile persoanei. Doar persoana are chip. Credința este personală în sensul că este o continuă revelație a persoanei.