miercuri, 26 iunie 2024

Dumnezeu titular și integralist

 

Avînd în vedere că Dumnezeu dublează fiecare din posturile naționalei noastre de fotbal, a spune că suporterii reprezintă al 12-lea jucător este puțin zis. Dumnezeu îl dublează și pe fiecare suporter în parte, ceea ce explică de ce jucătorii sunt impulsionați în același timp atît de suporteri („noi intrăm pe teren și când îi avem pe ei în spate sunt cel puțin al 12-lea jucător, dacă nu chiar primul jucător, pentru că ei ne impulsionează și au un aport foarte mare la lucrurile pe care le-am făcut până acum în această în această grupă.” https://www.mediafax.ro/sport/romania-mizeaza-pe-aportul-tribunei-contra-slovaciei-suporterii-nostri-sunt-al-12-lea-daca-nu-chiar-primul-jucator-22416219), cît și de Dumnezeu:

 

„Nu am nicio superstiție înainte de meci, îmi spun doar rugăciunile și vreau să fie totul pus la punct, în ordine, acolo unde mă schimb, ca să mă simt confortabil mental. Pentru mine credința ortodoxă înseamnă foarte mult, dacă îl am pe Dumnezeu în spate mă simt puternic și știu că drumul pe care merg este cel mai bun” (https://www.prosport.ro/fotbal-extern/euro-2024/ce-spun-edi-iordanescu-si-andrei-burca-inainte-de-romania-slovacia-meciul-decisiv-pentru-calificarea-in-optimi-la-euro-conferinta-live-de-la-waldstadion-din-frankfurt-19925191)

 

Asta explică de ce la primul gol înscris de belgieni, Burcă nu a intervenit pentru a opri, respinge sau devia mingea pe direcția căreia se afla: foarte probabil, se ruga și tocmai ajunsese la pasajul „facă-se voia Ta, precum în cer, așa și pe teren” sau ceva de genu’.

Un om de afaceri a propus recent ca suporterii să spună cu toții „Tatăl nostru” înaintea meciului de diseară cu Slovacia. Se pare că este o rugăciune puternică, care ar trebui să funcționeze împotriva unui adversar care are tot mai puțină nevoie de un ajutor nevăzut și de o victorie nemeritată, numărul de slovaci care se declară non-religioși crescînd de la 13,4% în 2011 la 23,8% în 2021 (https://en.wikipedia.org/wiki/Religion_in_Slovakia).

Asta înseamnă că dacă nu ne vom califica, va fi din cauza lui Dumnezeu, care nu a fost la post sau nu a dat tot ce a putut. Noi ne-am făcut treaba.