duminică, 23 iunie 2024

Fotbalul pozitiv

 

Am simțit căldura românilor, e momentul pozitivismului, momentul susținerii acestei generații care îi vor răsplăti cu o calificare, vă spun sigur” (https://www.rfi.fr/ro/europa/20240623-euro-2024grupa-e-sunt-trei-echipe-cu-c%C3%A2te-trei-puncte-rom%C3%A2nia-ucraina-%C8%99i-slovacia). O astfel de asigurare nu poate fi oferită decît de două feluri de persoane: de cineva care știe lucruri reale pe care alții nu le știu sau de un nebun (care știe lucruri ireale pe care oamenii sănătoși nu le știu).

Pe nebun îl trădează absența simțului umorului, ceea ce face din el un bun fanatic (religios ori secular), adică un model pentru alții ca el. Edi Iordănescu ne demonstrează însă aproape la fiecare meci că are un dezvoltat simț al umorului. Astfel, de fiecare dată cînd rezultatul, favorabil sau defavorabil, pare decis, Iordănescu introduce în joc pe oricare din grupul de clovni format din Hagi, Alibec, Olaru, Coman, Pușcaș pentru a ne binedispune și pentru a ne aminti că fotbalul nu este totul mai ales atunci cînd echipei noastre îi lipsește pe deplin. Sigur, membrii grupului de divertisment din naționala României nu au nas de clovn și papuci supradimensionați, dar nici nu au nevoie de o recuzită specială: îi recunoști imediat după cum se rostogolesc din senin, după tumbele spectaculoase, după cum se driblează singuri derutîndu-și adversarul neprevenit. Cele mai amuzante scenete mi se par în special cele în care artiștii naționalei încearcă să paseze de-abia după ce au pierdut mingea, care le-a fost luată de adversar ca de obicei, fără să-i anunțe.

Pozitivitatea în fotbal schimbă totul, este o viziune absolut revoluționară: dacă pierdem totuși calificarea în optimi, aceasta nu va fi din cauza jucătorilor noștri, care, spre deosebire de jucătorii altor echipe, au oferit și atîtea momente vesele de neuitat. Va fi din cauză că nu am fost destul de pozitivi. Ca să parafrazez o vorbă memorabilă a selecționerului („Tot timpul e loc de mai mult, dar echipa a dat totul”), suporterii au dat toată pozitivitatea, dar e loc de și mai multă pozitivitate.