vineri, 24 noiembrie 2023

Modele de homeschooling

 

Dintre numeroasele evenimente organizate la actuala ediție a Tîrgului de carte Gaudeamus, am reținut lansarea unor volume din lucrarea de istorie universală scrisă de Susan Wise Bauer (Povestea lumii. Istoria pe înțelesul copiilor, editura Polirom). Bauer este unul dintre pionierii homeschooling-ului și o autoritate recunoscută în domeniul educației acasă, a cărei The Well Trained Mind. A Guide to Classical Education at Home (scrisă împreună cu Jessie Wise) este un fel de biblie a homeschooling-ului de tip reformat.

Deși nu am urmărit fenomenul cu atenție, îndrăznesc totuși să afirm că la prima vedere există trei curente dominante în homeschooling. În primul rînd, modelul cel mai răspîndit mi se pare că este unul de tip New Age, axat pe dezvoltare personală în vederea dobîndirii unui fel de iluminare spirituală impersonală și care reprezintă de departe modelul preferat în mediul ortodox din România. În al doilea rînd, există un curent protestant, reprezentat de Bauer, care încearcă să adapteze și să prelungească tradiția școlii biblice duminicale ca mijloc de formare intelectuală, un model care ar putea fi atrăgător și în zona ortodoxă românească colonizată spiritual de cultura reformată. În sfîrșit, modelul catolic, favorizat prin amplasament cultural, este mai redus ca răspîndire însă este preferat de părinții catolici sau de cei care s-au bucurat în perioada lor de formare de o educație clasică substanțială. Spiritualitatea, autoritatea Bibliei și tradiția reformată precum și tradiția intelectuală occidentală intră astfel în procente și cu obiective diferite în filozofia fiecărei forme de homeschooling, în timp ce ortodocșii iau din fiecare model ce li se pare că-i ajută mai mult să fie vrednici de o invitație la Marea conversație.

Nu știu dacă organizatorii au un simț morbid al umorului sau este doar un simptom al unei personalități multiple, dar în cadrul lansării volumelor lui Bauer este anunțată și lansarea volumului al doilea din cartea lui Yuval Noah Harari, Suntem de neoprit (https://www.gaudeamus.ro/eveniment/editura-polirom/atelier-polirom-junior-istorie/20081). Probabil că suntem pregătiți astfel pentru cel de-al patrulea model de homeschooling, cel transumanist, centrat pe refuzul limitei și pe autoritatea divină a omului.