miercuri, 8 noiembrie 2023

Și promisiunile diavolului se împlinesc

 

Și promisiunile diavolului se împlinesc, chiar dacă într-un mod diabolic: neascultarea de Tatăl aduce știință, chiar dacă această știință este tot mai opusă cunoașterii; nu vom muri de tot, chiar dacă viața care supraviețuiește morții este tot mai opusă vieții înviate.

Și promisiunea luminiței de la capătul tunelului a fost împlinită, lumea de dincolo fiind inaugurată simbolic în România prin spectacolul de luminițe din 5 februarie 2017 (https://www.youtube.com/watch?v=KVKTDOCkfPs; despre „tunel” și lumea la care a dus, vezi la https://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.com/2023/10/tunelul-de-evacuare.html,  https://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.com/2023/03/inceputul-si-noul-inceput.html,  https://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.com/2023/02/nasterea-unei-natiuni-planetare.html  și la https://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.com/2023/11/obligatia-de-reveni.html). Dar mi se pare important de remarcat că luminițele respective provin de la dispozitive inteligente, care reprezintă lumina unor minți incoruptibile, imune la ispitele tradiției și la capcanele sufletești pregătite de Creator.

Dacă înțelegem natura noii lumi, vom putea înțelege mai bine de ce instituțiile ei funcționează într-un mod care ultimilor supraviețuitori din lumea veche le pare nepotrivit sau chiar dăunător. Funcția școlii publice, de pildă, este acum aceea de a pregăti indivizi capabili să se orienteze în funcție de luminile lumii tehnologizate și totodată de a inhiba orice capacitate umană de a comunica, de a se orienta și în general de a se manifesta fără o mediere digitală.