joi, 25 ianuarie 2024

Casa de schimb spiritual

 

Simplul fapt că într-o biserică nu se schimbă bani și nu se vînd porumbei nu înseamnă neapărat că este vorba despre o casă de rugăciune (Matei 21, 12-13). Din păcate, se pot întîmpla lucruri chiar mai grave: o biserică poate fi schimbată într-o casă de schimb spiritual, unde se schimbă credința și rugăciunea și unde se pot vinde porumbei necurați.

Adevărurile și valorile creștine sunt corupte pentru a legitima false valori și adevăruri pe baza cărora este întemeiat apoi un pseudo-creștinism care ne promite acel set de fericiri în care ne regăsim. Noile fericiri sunt un fel de complimente pentru calitățile și realizările noastre. Ești fericit dacă ești un om blînd ca un porumbel și dacă ți-ai găsit pacea în copilul din tine.

În vechiul creștinism învățam să dobîndim pacea și blîndețea de la Hristos prin Biserică. În noul creștinism al ortodoxiei pozitive, fericiți sunt cei care și-au curățat inima eliberîndu-se de energiile negative prin dezvoltare personală, că aceia vor vedea pe dumnezeul din inima lor.

Să sperăm că în urma acestei experiențe vor mai avea timp să-și vină în fire.