miercuri, 10 ianuarie 2024

Ortodoxia deschisă, ortodoxia închisă și mîntuirea omului de către om

 

Efortul apusean îndelungat al eliberării omului de sub autoritatea Bisericii, familiei și tradiției, început la sfîrșitul Evului Mediu, s-a încheiat odată cu revoluția socială și sexuală din perioada 1960-1970. Dar eliberarea omului nu poate fi totală cîtă vreme rămîne supus autorității propriei rațiuni și a conștiinței sale morale. Pentru a fi eliberat pînă la capăt, omului trebuie să-i fie anulat liberul arbitru, instinctul normalității și percepția realității prin formarea unei noi conștiințe morale, a unei noi spiritualități (pseudo-creștină) și a unei noi gîndiri. Prin toate acestea este produs omul nou, captivul mai mult sau mai puțin conștient al plasei subiectivității sociale (http://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.com/2023/12/despre-actualul-consens-social.html).

Acest lucru nu se realizează însă doar prin educație civică, educație sexuală și dezvoltare personală, cum pretinde ortodoximea de dreapta, ci și printr-o spiritualitate a impersonalului (care rămîne impersonală oricît de mult s-ar strădui marii inițiați din BOR să adauge elemente decorative de personalism în discursul lor antihristic). Nimeni nu pare capabil sau dispus să observe însă că această spiritualitate impersonală, proprie ortodoxiei deschise din zona New Age din BOR, este solidară cu spiritualitatea antipersonală a liderului providențial care va restaura neamul românesc etc (mi se pare semnificativ în acest sens cuplul de lideri AUR, în care soția conduce ateliere de mindfulness în timp ce soțul are un discurs naționalist-ortodox: https://www.activenews.ro/opinii/Pozitia-senatorului-Claudiu-Tarziu-si-a-sotiei-sale-Adela-Ioana-Grajdeanu-Tarziu-cu-privire-la-Taberele-si-Cursurile-de-Mindfulness-de-la-Casa-cu-Rost-COMISARII-ORTODOXIEI.-Pentru-toti-crestinii-si-cretinii-care-mint-cu-nerusinare-si-inventeaza-184762; https://www.activenews.ro/opinii/Raspunsul-colaboratoarei-ActiveNews-la-fuga-de-explicatii-si-acuzele-lui-Claudiu-Tarziu-pitit-in-spatele-AUR.-CASA-CU-ROST-fidela-AGENDEI-2030-a-ONU-si-recomandarilor-OMS-privind-practicile-YOGA-bazate-pe-MINDFULNESS.-FOTO-de-FAMILIE-in-LOTUS-184836; https://www.activenews.ro/stiri-dezvaluiri/Cand-pui-un-copilas-nevinovat-in-pozitia-yoghina-lotus-si-il-imbraci-in-curcubeu-ca-reclama-pentru-cursul-tau-de-la-Casa-cu-Rost-cel-mai-greu-lucru-e-sa-recunosti-ca-ai-gresit.-Erorile-cuplului-Tarziu-sau-de-la-Minfulness-la-Mindlessness.-Ce-zice-L-184780, https://www.activenews.ro/opinii/Meditatia-Mindfulness-s-a-mutat-de-la-Ciolos-la-Casa-cu-Rost-a-lui-Tarziu-de-la-AUR.-Pericole-majore-O-adepta-a-lui-Guru-Malkani-PREDA-TEHNICI-YOGHINE-COPIILOR-FARA-INFORMAREA-CORECTA-A-PARINTILOR-184717).

Ține de logica lucrurilor ca ordinea societății deschise să-și creeze o ortodoxie deschisă în cadrul BOR și, cu siguranță, a realizat acest program în toate țările ortodoxe. Mai puțin evidentă, chiar și pentru unii cunoscuți care mi-au făcut impresia unor oameni lucizi de-a lungul ultimei decade, este implicarea arhitecților societății deschise în crearea unei ortodoxii închise, care la prima vedere pare opusă ingineriilor sociale, fiind percepută în zona „mărturisitoare” ca ultima linie de apărare în fața noii normalități, percepție care asigură fără îndoială buna dispoziție a bătrînului Screwtape. Însă ortodoxia închisă urmărește aceeași anulare a gîndirii, a conștiinței personale și a libertății omului ca cea deschisă. Pentru că, în ultimă instanță, miza societății deschise, a transumanismului nu este sexomarxismul ori omul-mașină. Acestea sunt doar mijloace sau pîrghii. Miza este anularea definitivă a libertății, sau mai corect spus a capacității exersării libertății, a posibilității de a deveni liberi prin alegerea adevărului. Acest lucru se realizează prin false opoziții și prin alternative aparente (precum homeschool vs. educație publică, sau în BOR prin intelectualism vs. anti-intelectualism).

Omul nu poate fi salvat în împărăția omului decît prin anularea libertății lui, adică tocmai prin ceea ce asigură posibilitatea salvării lui. „Salvarea” omului ar fi astfel la fel de sigură printr-o ortodoxie obligatorie cum este și prin cea deschisă, într-un stat teocratic la fel ca într-unul neomarxist sau neoliberal. Presiunea societății deschise este reglată fin simultan cu cea a diverselor forme de creștinism (naționalist sau cosmopolit/globalist). După treizeci și patru de ani de libertate fără responsabilitate, este autorizată acum o cantitate semnificativă de responsabilitate fără libertate. Îndoctrinarea ortodoxistă, care ne apără nu doar de îndoctrinarea sexomarxistă, ci și de orice altă alegere pe care am putea să o facem, poartă deja nimbul mîntuirii. Nu trebuie decît să așteptăm ca „ai noștri” să cîștige alegerile, pentru ca salvarea să fie în sfîrșit impusă prin decret de stat, iar locul codului de bare să fie luat de crucile implantate neuronal ori subcutanat pentru ca omul să fie salvat și să rămînă așa în ciuda alegerilor sale.