vineri, 26 ianuarie 2024

Dialog între un ortodox modern și unul dintotdeauna

 

Ortodoxul dintotdeauna (OD): — Poate am înțeles greșit, dar mi se pare că ai zis mai devreme că toată lumea se mîntuie. Eu credeam că mîntuirea este pregătită celor care cred în Sfînta Treime și împlinesc cuvintele lui Dumnezeu așa cum ne-au fost făcute cunoscute prin proroci și în special prin Fiul întrupat și care cresc în iubirea și cunoașterea lui Dumnezeu prin încorporarea lor în Trupul Bisericii.

Ortodoxul modern (OM): — Nimeni nu știe ce crede, de ce crede sau dacă crede sau nu. Poți să nu crezi că crezi, dar de fapt să crezi fără să crezi chiar dacă crezi sau nu. Nu uita că totul este o taină. Oricum, nu putem crede că Dumnezeu ar crede ceva ce noi nu putem crede. În plus, noi trebuie să avem credința lui Iisus, iar Iisus crede în OM, care este trupul Lui. Dacă nu credea în OM, nu se întrupa, nu crezi?

OD: — Eu nu cred că trupul omului este trupul lui Hristos, ci că Trupul lui Hristos înviat este acum trupul mistic al credincioșilor. Cred că Dumnezeu a crezut în posibilitatea salvării omului și de aceea S-a întrupat. Dar nu cred că S-a făcut om pentru că credea în om, ci pentru că credea în Fiul înomenit așa cum Fiul crede în Tatăl.   

OM: — Mi se pare nesănătoasă obsesia asta a ta și nu mi se pare că exprimă o atitudine creștină, deși orice punct de vedere este pînă la urmă corect cîtă vreme exprimă adevărul despre OM. După cum a spus și un mare părinte, OM-ul este ortodox prin firea lui. Din acest motiv ne și botezăm.

OD: — Dar budiștii și hindușii?

OM: — Mă bucur să văd iubirea ta de aproapele și preocuparea pentru mîntuirea tuturor. După cum vezi, amîndoi gîndim la fel. Totuși, trebuie să avem grijă cu aceste afirmații, pentru că unii credincioși care nu au o bună cunoaștere a învățăturii creștine ortodoxe ar putea crede că budiștii sau hindușii nu sunt creștini și atunci am putea să-i smintim.