luni, 15 ianuarie 2024

Românul și mai absolut

 

Mai absolut decît Românul absolut Eminescu nu putea fi decît Eminescu însuși. Dar pentru ca românii să nu se mîndrească, devenind mai absoluți decît sunt deja, Dumnezeu i-a smerit, îngăduind ca Eminescu să fie luat mai devreme prin lucrarea străinilor care nu suportau că Eminescu devenise deja foarte absolut, mult mai absolut decît personalitățile mai puțin absolute ale Vestului. Iar dacă Eminescu ar fi fost lăsat în viață pînă la 80 de ani, vă dați seama cît de absolut ar fi ajuns? Ne lămurește în mod voalat ÎPS Teodosie:

 

„Ați înțeles de ce a fost o țintă. El a creat mai ales până la vârsta de 33 de ani. Dacă ar fi creat până la vârsta de 80 de ani, unde ar fi ajuns Eminescu? Deasupra tuturor poeților și scriitorilor de pe mapamond.

De aceea, iată, Dumnezeu a îngăduit să fim smeriți și, pentru că n-au știut românii să-l prețuiască (pe Eminescu), Dumnezeu l-a luat la El ca să-l odihnească de toate ostenelile sale.” (https://www.activenews.ro/stiri/IPS-Teodosie-de-ziua-Romanului-Absolut-%E2%80%9EEminescu-este-in-bratele-lui-Dumnezeu.-Cum-Dumnezeu-nu-ne-va-lasa-pe-noi-din-brate-asa-si-Eminescu-nu-ne-va-parasi-pe-noi-TRANSMISIE-VIDEO-de-la-Constanta.-Pomenire-la-Dervent-186841)

 

La fiecare 15 ianuarie și 15 iunie, Eminescu este îngrozit nu atît de show-ul grotesc organizat în memoria lui, ci de faptul că tocmai zilele lui de pomenire oferă pretextul asasinării normalității românești. Mai există astăzi vreun grup de organizatori ai Zilei Culturii Naționale care să nu formeze un pluton de execuție?