miercuri, 27 decembrie 2023

Crăciunul nostru

 

Sărbătorim Crăciunul comercial pentru că un Crăciun creștin ne-ar lua bucuria sărbătorilor de iarnă, ar însemna să nu ne mai sărbătorim pe noi înșine. Grinch nu poate fura Crăciunul din simplul motiv că l-am furat noi deja: omul încredințat de posibilitatea reconstruirii de sine și a realității prin redefinire poate să reconstruiască și Crăciunul (https://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.com/2021/12/un-baiat-numit-anticraciun.html).

De ce ne-ar renaște altcineva dacă o putem face și singuri? De ce ar restaura altcineva lumea dacă o putem face și noi? Iar dacă putem face o lume mai bună, atunci putem face și un Crăciun mai bun. Suntem mai generoși de la un an la altul, spiritualizăm Crăciunul comercial aducînd prin lucrurile dăruite speranță într-un viitor mai prosper, iubire incluzivă și credință într-o lume mai bună, în care Nașterea Domnului să însemne nașterea Omului dintr-o făptură umană și o Inteligență superioară non-umană.

Desigur, Dumnezeu își poate sărbători Nașterea în continuare. Dar decît să o facă singur, nu ar fi mai frumos să vină și să celebreze împreună cu noi nașterea noastră? Din politețe am accepta orice ne-ar aduce, chiar și pe Sine, deși, la drept vorbind, nu avem nevoie de nimic: ne bucurăm deja de darul suprem al rodului pomului pe care ni l-am luat noi singuri.