miercuri, 20 decembrie 2023

Curiozități (1)

 

Publicațiile de interes general obișnuiau să cuprindă rubrica „Știați că…” prin care lucruri uitate sau recent descoperite era integrate în cultura generală a nespecialiștilor. Era o rubrică care reușea să trezească ori să întrețină curiozitatea cititorului chiar dacă nu o mulțumea de fiecare dată. Dar ceea ce mie mi se pare curios nu este că există lucruri pe care oamenii le uită sau nu le știu, ci că există unele pe care nu vor să le știe. Din perspectiva acestei curiozități, mi-am propus să încep această nouă categorie de texte, încercînd să trezesc curiozitatea mai ales față de lucrurile pe care nu suntem deloc curioși să le aflăm.

De pildă, nu este curios că toți cei care-și expun public și fără rezerve viața privată se ignoră reciproc și cu un dispreț nedisimulat de fiecare dată cînd ies din casă? Oare faptul că toți știu totul despre toți îi determină pe followerii din viața virtuală să se evite în cea reală? Sau tendința de a-l respinge pe omul din fața mea nu exprimă decît efortul meu de a respinge nu atît omul, cît realitatea din fața mea, adică lumea lipsită de emoji-ul familiar care mă încredințează că sunt acasă, în siguranță? 

Atunci este normal să-i urăsc pe toți necunoscuții din viața reală de vreme ce ei nu mă cunosc cu adevărat, așa cum mă cunosc necunoscuții din viața virtuală a rețelelor de socializare: o persoană discretă, amabilă, plăcută și, în general, ireproșabilă în ciuda defectelor mele. Dar este curios totuși că în viața reală dai numai peste imbecili și nesimțiți: oare unde au dispărut toți oamenii super mișto de pe facebook?