vineri, 15 decembrie 2023

România neutralizată

 

Programul de neutralitate climatică „România neutră în 2050” (http://www.mmediu.ro/articol/strategia-pe-termen-lung-a-romaniei-pentru-reducerea-emisiilor-de-gaze-cu-efect-de-sera-romania-neutra-in-2050/6646) pare că răspunde unor preocupări guvernamentale legate de schimbările climatice. Să sperăm că nu este vorba despre un pretext pentru impunerea și acceptarea unor măsuri suplimentare de control menite să penalizeze de pildă orice individ care în loc să-și mănînce supa de gîndaci oferită gratuit de Stat, a îndrăznit să-și gătească singur de mîncare din ultimele legume uscate primite ca moștenire de la părinți și la flacăra ultimei spirtiere ferită de vigilența inspectorilor de mediu obligați să facă verificări minuțioase în fiecare spațiu de locuit organizat în halele viitorului oraș inteligent de 15 minute. 

Poate că ar trebui să vedem în anunțarea acestor programe o adevărată amenințare, un mod de a ne pregăti pentru ceva mai rău decît tot ce-a fost pînă acum. Pentru că altfel este greu de înțeles de ce schimbările climatice provoacă mai multă îngrijorare decît mutațiile antropologice și dezastrul social (https://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.com/2023/12/minunata-lume-noua-mutantilor.html) realizate pînă acum printr-un program care ar putea fi numit în mod meritat „România neutralizată” și al cărui succes a fost demonstrat deja prin eșecul referendumului pentru familie din 2018 (dacă în limba română a neutraliza înseamnă a anihila, primul sens al lui „to neuter” în engleză este „a castra”, ceea ce explică într-un mod cît se poate de expresiv indiferența celor 80% dintre românii cu drept de vot față de familie).

Neutralizarea culturii naționale și a conștiinței morale nu au fost realizate în România doar prin cele două metode verificate – mitologizare și demitologizare (https://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.com/2023/12/cele-doua-forme-de-totalitarism-si.html)   ci și prin distrugerea condițiilor prin care cultura și conștiința ar putea germina și crește. Altfel spus, nu a fost compromisă doar sămînța, ci a fost otrăvit totodată și mediul (sol, climă, aer, ape). Prin urmare, mi-e greu să nu văd o gravă amenințare la adresa omului în efortul birocrației europene de a inocula, ca pe un nou vaccin sau virus salvator (mai e vreo diferență? mai contează?), o conștiință ecologică globală în timp ce continuă să refuze condițiile formării conștiinței locului și a unei culturi locale după modelul desprins de Wendell Berry din experiența tradițională a locuirii (https://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.com/2015/09/natura-ca-un-aliat-un-interviu-cu.html vezi mai pe larg la https://cartidintei.files.wordpress.com/2014/04/20-wendell-berry-ce-conteaza-cu-adevarat-economie-pentru-renasterea-unei-societati-a-bunastarii-tei.pdf).