duminică, 17 decembrie 2023

Transumanismul ca trans-mutație și contribuția BOR la realizarea ei

 

Manipularea genetică a omului implică ștergerea memoriei genetice a celulei. Restartul transumanist urmărește așadar realizarea unei uitări la nivel biologic, o ștergere a amprentei divine inclusiv la nivelul trupului, solidară cu ștergerea ideologică realizată deja a conștiinței omului de a fi creat, nu fabricat. După trei secole de efort occidental de ștergere a conștiinței istorice și a tradiției culturale, tehnologia actuală promite ștergerea conștiinței umane în vederea realizării omului nou al utopiilor modernității. Două secole de evoluționism au dus inevitabil la nihilism și autodistrugere, părinții lumii moderne – Darwin, Marx și Freud – nereușind să ofere un sens plauzibil și o motivație existențială suficientă pentru a răspunde disperării omului convins că este rezultatul accidental al întîmplării produsă în ordinea materială care stăpînește istoria omului și viața lui sufletească.

Faptul că liderii ortodocși continuă în aceste condiții să vorbească liniștitor despre dialogul dintre religie și știință în timp ce continuă să încurajeze traducerea spiritualității ortodoxe în limba New Age în ciuda efectelor spirituale mortale pentru credincioși, ne ajută să înțelegem mai bine de ce la noi s-a putut realiza în mai puțin de un sfert de veac un proiect care în Vest a avut nevoie de cîteva secole pentru a reuși. Faptul că proiectul ne-a fost dăruit „la cheie” este doar una dintre explicații. Explicația principală a reușitei ține de realizatorii ei: este vorba despre cei care au luat locul îndrumătorilor noștri duhovnicești în ultimele două decenii. În parte, a fost și vina noastră: am avut încredere în elita intelectuală ortodoxă, în ierarhia ortodoxă, în clerul și laicii ortodocși educați doar pentru că vorbeau frumos și erau siguri pe ei. Au fost și sunt la fel de manierați și de siguri pe ei ca orice escroc care te abordează pe stradă sau îți vine la ușă pentru a te anunța că ești norocosul cîștigător al unei promoții. Doar că, de data aceasta, promoția constă într-o îmbunătățire a propriei constituții umane, mai precis, într-o depășire a ei.

Dacă ținta omului este persoana, atunci omul ajunge să rătăcească pe măsură ce uită de persoană ori atunci cînd ajunge să-și propună o falsă țintă, o anti-persoană. „Eliberarea” transumanistă îl scoate pe om din casa lui pentru a-i oferi o altă casă. Această mutare a omului din locul propriu nu este o simplă operațiune de mutare (http://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.com/2023/12/schimbare-transformare-mutare-si-noua.html), ci o reală trans-mutație. Spre deosebire de alții care au ajuns să rătăcească pentru că ținta le-a fost luată și înlocuită, românii au ajuns să rătăcească pentru că au avut încredere în niște călăuze trădătoare. Dacă nu înțelegem că dislocarea noastră (http://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.com/2023/07/marea-dislocare.html vezi și la http://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.com/2023/12/dis-locarea-prin-integrare.html) nu putea reuși atît de bine și atît de repede fără implicarea celor care știau nu doar unde stăm, ci mai ales cum locuim, nu vom reuși să împiedicăm ștergerea noastră definitivă din propria noastră memorie, deci și din istorie.

Am fost evacuați din casa noastră sub pretextul mutării noastre într-o casă mai potrivită, într-o casă comună. Suntem aduși în această nouă casă pentru a primi haine noi, în schimbul vechilor haine de piele, care nu mai corespund caracterului festiv al ospățului transumanist în cadrul căruia ne împărtășim de o nouă viață. Această trans-mutație a fost realizată la noi tocmai de cei însărcinați cu adevărul locativ al omului și cu slujirea prefacerii pîinii și vinului în Trup și Sînge: de slujitorii Pîinii Vieții, Cel născut în Casa Pîinii, în Betleem.