vineri, 15 decembrie 2023

Prețul anticorupției

 

O observație a lui S. M. Hutchens ne ajută să înțelegem că anticorupția proiectată în regimul Băsescu și desăvîrșită în cursul regimului Iohannis poate ascunde o formă mai gravă de corupție decît cea pe care pretinde că o denunță:   

 

„Una dintre ironiile vieții publice este că cei care critică cel mai puternic bogăția, puterea și privilegiile rareori pot refuza să fie plătiți pentru această critică exact prin bogăție, putere și privilegii.” („Easy Money” Touchstone Magazine, martie/aprilie 2023, https://www.touchstonemag.com/archives/article.php?id=36-02-004-q)

 

Noua corupție (http://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.com/2015/11/noua-coruptie.html) nu este doar mai costisitoare, în sensul în care este posibil ca mita să fie dată mai întîi anticorupților pentru a-i putea mitui apoi în siguranță pe corupții propriu-ziși, ci și mai coruptă, întrucît pretinde că există forme de corupție justificabilă prin scopurile nobile care au impus recurgerea la acest mijloc regretabil. Cu cît sunt mai corupți, cu atît anticorupții vor identifica propria corupție cu o formă de sacrificiu personal făcut pentru binele superior al societății.