duminică, 10 decembrie 2023

Dialog despre moarte și viață

 

— Ziceai că libertatea este libertate față de păcat și față de moarte (http://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.com/2020/11/despre-libertate-si-ideologie-in-citeva.html și  la https://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.com/2020/11/despre-intelesul-crestin-al-libertatii.html). Dar ce este moartea?

— Răspunsul la întrebarea „ce este moartea?” depinde de răspunsul la întrebarea „ce este viața?” Pentru un creștin, viața este viața împreună cu Dumnezeu.

— Adică viața sufletului?

— Da. Dar pentru că trupul este în grija sufletului, viața trupească depinde de viața sufletească. Asta înseamnă că moartea nu înseamnă sfîrșitul vieții. Moartea înseamnă începutul vieții fără Dumnezeu.

— Dar nu toți oamenii au suflet?

— Toți oamenii au suflet. Dar nu toți oamenii au viață sufletească. Celor mai  mulți le lipsește cu totul, iar unii au doar o falsă viață sufletească.

— Dar de unde știi cine are o viață sufletească adevărată?

— E greu de spus. Pentru asta trebuie să ai tu mai întîi o viață sufletească adevărată. Dar nici asta nu este suficient, pentru că cei care au o viață sufletească sunt convinși că sunt departe de ea.

— Mi se pare curios că poți să ai o falsă viață sufletească, dar nu poți să ai o falsă viață trupească, deși aceasta pare inferioară, deci mai ușor de falsificat.

— Bună observație. Totuși, cu cît ceva este mai puțin vizibil, cu atît este mai ușor să creezi iluzia ei. Pe de altă parte, chiar și viața trupească ajunge să fie falsificată. Dacă sufletul refuză să mai trăiască normal, să-și ducă viața lui sufletească, atunci devine incapabil să mai recunoască normalul. Prin urmare, normalul, naturalul ajunge să fie înlocuit cu lucruri identic naturale, care, de fapt, nu pot fi identice pentru că nu sunt naturale în primul rînd. Viața trupească devine singura viață, iar această viață poate fi făcută atrăgătoare, meritînd să fie trăită doar în măsura în care este îmbibată cu arome de viață.

— Deci falsa viață sufletească este o viață îmbibată cu arome de suflet?

— Da. Și cu arome de Dumnezeu, mai ales.

— Rostul acestor arome este să înăbușe mirosul morții?

— Acesta este doar un efect secundar. Scopul lor principal este să-i dea morții aparența vieții.

— Dar creștinii știu că asta este o minciună, nu-i așa? De ce nu spun nimic?

— Pentru că cei mai mulți trăiesc în această minciună.

— Iar cei care trăiesc în adevăr?

— Asta ar trebui să-i întrebăm pe ei.