miercuri, 20 decembrie 2023

Ortodoxia pe frecvența sufletului nostru

 

Deturnarea ortodoxiei românești s-a realizat în scopul deturnării sufletului credincioșilor. Mijloacele media ale Patriarhiei piratate pot vorbi pe frecvența sufletului nostru doar în măsura în care au blocat frecvențele lui Hristos, înlocuite cu frecvența religios culturală.

Noua credință ortodoxă pretinde că este strămoșească, deși nici unul dintre strămoșii noștri nu a mărturisit-o. Asta și pentru că ortodoxia veche nu deschidea ușa cuiva doar pentru că acesta avea un „mare impact religios cultural”:

 

„Intelectualii creștini din perioada interbelică au valoarea lor, dar postmodernitatea cu­noaște alții, nu mai prejos. Totul este să fie cunoscuți și să îi lăsăm în casa noastră grație internetului: con­fe­rințe audio-video pe YouTube, lansări de carte etc. Aș enumera câțiva dintre acești intelectuali cu mare impact religios cultural: Andrei Pleșu, Horia Patapievici, Sorin Mihalache etc.” (Arhim. Prof. Univ. Dr. Teofil Tia, „Credinţa în Dumnezeu şi intelectualitatea” Ziarul Lumina, 31 Iulie 2022, https://ziarullumina.ro/opinii/repere-si-idei/credinta-in-dumnezeu-si-intelectualitatea-173234.html)

 

Prin opera sa neptică, întrucât este o operă care trezește și îndeamnă la veghe asupra adevărului care ne face liberi, prin prezența sa discretă, dar vie ca o flacără, Horia-Roman Patapievici este nu doar pentru cultura română, ci și pentru Biserică, un uriaș dar.

Neprețuit…” 

(https://www.qmagazine.ro/omagiul-bisericii-pentru-horia-roman-patapievici/)