joi, 21 decembrie 2023

Sub scutul noii ortodoxii

 

Unul dintre scuturile sistemului anti-realitate instalat în România de noua ortodoxie vorbea zilele trecute despre o familie cu nouă copii care a ajuns să locuiască în mașină. Trebuie să fii ortodox român pentru a nu vedea că toată lumea locuiește astăzi în mașină, cel puțin în orașele mari. Singura diferență era că familia respectivă nu avea și o casă care să le asigure un confort suplimentar.

Odată cu marea dislocare realizată în etapele anterioare ale procesului global de dezumanizare, locuința este redusă la un spațiu care oferă opțiuni suplimentare în raport cu habitaclul mașinii – baia, de pildă – precum și opțiuni extinse în privința dormitului și divertismentului. Aș fi adăugat și hrănirea dacă n-aș ști că tot mai mulți indivizi își comandă mîncarea la domiciliu sau la birou și tot mai puțini oameni mai gătesc (nu-i curios că deși nimeni nu mai gătește, este plin de emisiuni despre gătit? Dacă aș avea o rubrică de curiozități, aș scrie ceva despre asta!)

Astăzi am văzut amenajată în spațiul unei benzinării și o stație de spălat rufe, lăudată printr-un anunț publicitar pentru beneficiile oferite: în timp ce alimentezi mașina și te alimentezi la cumpărături, îți poți spăla și rufele. Cît de idiot trebuie să fii ca să mai treci pe-acasă pentru asta? Din fericire, ne bucurăm de noua ortodoxie, care ne scutește de orice efort de a ne gîndi la lucrurile care ne transformă.